تبلیغات
پایگاه اطلاع رسانی «دروجان» - نانه پجی
پایگاه اطلاع رسانی «دروجان»
«دروجان» پنجره ای رو به تات زبانان شاهرود خلخال
صفحه نخست       پست الکترونیک          تماس با ما              ATOM            طراح قالب
گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من گروه طراحی قالب من
نظرسنجی
نظر شما نسبت به عملکرد سایت دروج آن چیست؟





ویدئوها
نویسندگان

از آنجایی که نان تقریباً غذای اصلی مردم روستای درو بوده و هست، در فرهنگ غذایی مردم درو احترام به نان از اهمیت زیادی برخوردار است و آن را «روزی خداوند» و مایه برکت سفره می دانند و سعی می کنند که در سر سفره حتماً نان وجود داشته باشد. به همین دلیل نان آور خانواده زمانی آرامش خاطر خواهد داشت که در انبار خانه چند کیسه آرد و یا در قدیم الایام کندوی گندم موجود در انبار پر از گندم باشد . بسیاری از مردم این سرزمین اگر در کوچه و خیابان تکه نانی را بیبند آن را اگر قابل خوردن باشد، می خورند واگر نباشد، آن را می بوسند ودرکناری ( سوراخ دیوار ) قرار می دهند تا از لگد کردن بوسیله رهگذران در امان باشد.

کودکان دروی از همان دوران خردسالی با نان آشنا هستند، از همان زمانی که گرسنه می شدند و با این گویش زیبای محلی (تاتی) به مادران خود می گویند که « دده نان خوام » ( به معنای مادر نان می خواهم ) و یا « دِدِه وشیرم » ( به معنای مادر گرسنه ام ) و مادر با برداشتن تکه نانی از لاکَه (محل ذخیره نان) ، آنها را خوشحال و مشعوف می سازد. پختن نان که در اصطلاح محلی به آن « نانه پجی» می گویند بوسیله زنان این منطقه در خانه ها انجام می گیرد و بر همین اساس در بسیاری از خانه ها تنور (تَیسان) جهت نان پختن وجود داشته است. پخت نان در روستا برای خود آیین و شیوه خاصی دارد که تمام زنان روستا با این آیین آشنا بوده و هنگام پخت نان کوچکتر ها با ایستادن کنار مادر در هنگام پخت نان روش پخت نان را از مادر به صورت فطری آموزش می بینند . تنور محل پختن نان در روستا جزو ارکان اساسی در معماری خانه های روستا می باشد و معمولا در کنج حیاط خانه ها قرار دارد.

*چندین نوع نان در روستا پخت می شود که در اینجا به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:

کولچَه نان: نوعی نان محلی که به کلفتی بربری است و با دست بدون نابند به تنور چسبانده می شود.

لواشَه نان: نوعی نان لواش، نانی که با نابند به تنور چسبانده می شود .

یَوَه نان: نان جو، نانی که از جو درست شده باشد .

خشکَه وا:  نوعی نان شبیه یَوَه نان که ماندگاری بیشتری دارد.

زَرین: نان روغنی و گرد، این نان سوغات شاهرود خلخال محسوب می شود و در نزد مردم بسیار عزیز و در عروسی ها و آیین ها،بخش ویژه ای به خود اختصاص داده است در جشن ها و مهمانی ها از این نان بسیار استفاده می شود .

فَتیره نان: نوعی نان که از شیر و آرد درست می شود.

کوکَه: نان کوچک،این نان اغلب برای کودکان پخت می شود.

هنوز نیز در بعضی از خانه های روستای درو میتوان دودی که ناشی ازآتش کردن تنور و زنانی را که مشغول « نانه پجی » هستند را مشاهده نمود.

* برگرفته از کتاب فرهنگ تاتی دکتر سبزعلیپور





لینک های مرتبط :


نوع مطلب : محصولات ، صنایع دستی و سوغات، فرهنگ و ادب، 
برچسب ها : نان محلی، زبان تاتی، روستای درو بخش شاهرود شهرستان خلخال،
          
سه شنبه 21 مرداد 1393
پنجشنبه 23 مرداد 1393 09:14
سلام
بسیار متشکرم
ای رفیق! همانطور که خود نوشتی، دانشجوی رشته جامعه شناسی هستی و در این زمینه بسیار فعالیت میکنی..
من به خود و دیگران می گویم که اگر هرچیزی در جایگاه شایسته خود قرار گیرد، این کشور به کشورِ موردِ رضایت همگان تبدیل میشود(تو نیز که بسیار فعالیت داری باید در جایگاه شایسته خود قرار گیری)
من از دیدار این سایت و اشنایی با تو خوشحالم و از خدا می خواهم در مسئولیتی که در اداره این سایت به عهده داری موفق باشی
به امید دیدار-خدا نگهدار
پنجشنبه 23 مرداد 1393 03:15
مهدی جان باور کنید نزدیک به ده سال است که از هیچکدام از نان های درو نخوردم و با دیدن این تصاویر دلم خیلی خواست مخصوصا اون قسمت از نان که به وسط تنور چسبیده و بسیار خشک و به رنگ قهوای سوخته در خواهد آمد عطر این نان را در کوچه های درو از راه دور حس کردم
سپاس از شما
چهارشنبه 22 مرداد 1393 18:02
سلام
ممنونم ممنونم واقعا ممنونم دستت درد نکند عجب نانی و عجب حرکت قشنگی کرده ای.
چهارشنبه 22 مرداد 1393 14:48
السلام علیک یا صدیقی
شکرا جزیلا
یا صدیقی! أنت طالب فی فرع علم الاجتماع کما کتبت فی ترجمتک الموجزۀ، و أنت فعال جدا...
إننی أقول لنفسی و لغیری، إن وضع کل شیء فی موضع یناسبه، یصر هذا البلد إلی بلد یرضی کل أهله منه...
أنا مسرور لزیارۀ هذا الموقع، و زیارۀ حضرتک أیضا.
أرید من الله توفیقک لإنجاز مسئولیتک عن ادارۀ هذا الموقع...
إلی اللقاء-فی امان الله..
 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.

 استفاده از مطالب و عکسهای این سایت تنها با ذکر عبارت «وبسایت روستای درو» مجاز است.


درباره سایت


روستای درو در 4 کیلومتری شمال غربی شهر کلور قرار دارد.
ارتفاع این روستا از سطح دریا 1590 متر می باشد. این روستا در طول جغرافیائی 48ُ،42 و عرض جغرافیایی 37،25ُدرجه قرار دارد. از نظر موقعیت جغرافیایی کوه آلون آرو در جنوب، کوه آسمه چال در شمال غرب، دیه دره در غرب ، آبه دره در شمال شرق و خانقاه دره در جنوب و جنوب غرب روستا قرار دارند. به نظر می رسد عامل اصلی استقرار جمعیت در روستای درو وجود زمینهای مساعد برای کشاورزی، آب و هوای مناسب و آب فراوان می باشد . به طور کلی منابع غنی آب ، زمینهای مساعد کشاورزی، موقعیت خاص روستا و قرار گیری در کنار راه ارتباطی خلخال _ کلور از عوامل موثر بر شکل گیری و توسعه روستا بوده اند .

فرزند کوچک روستا : مهدی ویسانیان

کارشناس ارشد پژوهش علوم اجتماعی

ارتباط با ما :

پست الكترونیك:

mehdiveisanian@yahoo.com

mehdiderav_2005@yahoo.com

شماره تماس : 09144562684

سامانه پیامکی :

30006106204000

مدیر سایت : مهدی ویسانیان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
اشعار تاتی
    تعداد اشعار: یازده شعر

    برای انتخاب شعر دلخواه از دکمه قبلی و بعدی (دکمه های کناری) پخش کننده استفاده کنید.
امکانات جانبی